Bron: AMWeb 14-02-2014

SnapShot

Verzekerden moeten kritisch zijn op wat ze verzekeren. Met deze stellingname reageert het Verbond van Verzekeraars op een column in nrc.next over oververzekering en een artikel in NRC Handelsblad waarin de meest nutteloze verzekeringen werden belicht. Verbondsdirecteur Richard Weurding stoort zich ook aan de hardnekkige “mythe” dat Nederland het best verzekerde land ter wereld is.

Weurding roemt in een reactie op de site van het Verbond van Verzekeraars de  beeldspraak “De trap naar de hemel is versperd door voorzichtigheid”, die  Arjan van Veelen gebruikt in zijn column  over verzekeren in de nrc.next van 12 februari. “Hij heeft helemaal gelijk”, stelt de Verbondsdirecteur. “Wees kritisch op wat je verzekert. Doe bijvoorbeeld elk jaar de polischeck op allesoververzekeren.nl om te zien of je niet te weinig of juist te veel hebt verzekerd. Niet alle verzekeringen zijn in alle gevallen nuttig. Dat bleek ook uit de lijst nuttige en minder nuttige verzekeringen die NRC afgelopen weekend publiceerde. In een artikel waaraan wij hebben meegewerkt. Gelukkig weten Nederlanders ook dat verzekeren niet altijd nodig is.”

Mythe

In tegenstelling tot de mythe dat wij het best verzekerde land ter wereld zijn, voeren wij de middenmoot aan. De verwarring is ooit ontstaan doordat wij de zorgpremie niet via de belasting betalen, zoals dat in andere landen wel gebeurt. Lees de NRC fact check van 10 oktober 2012 er maar op na.”

Campagne

Verzekeraars zijn volgens Weurding zelf ook kritisch op wat ze verzekeren. “Verzekerden op laten draaien voor een schade, waarvan zij kennelijk denken dat de kans groot is dat die ontstaat, is weinig solidair. Hoe spijtig het ook is dat de hemel daardoor vooralsnog niet via de Veluwe kan worden bereikt. Maar in de meeste andere gevallen geldt: mocht het mis gaan, is het fijn dat wij samen zorgen dat het leed kan worden gedragen. Dat beseft misschien niet iedereen, maar dat is een groot goed. Vandaar dat we een campagne zijn gestart, om het gesprek aan te gaan over het mooie van verzekeren. Zoals we nu doen. Fijn dat we verzekerd zijn.”