De Consumentenbond heeft onderzocht of reisbureaus hun klanten een goed advies geven als ze bij het boeken van een vakantie ook een reis- en/of annuleringsverzekering willen sluiten. Dat bleek vaak niet het geval. Reisbureaus verkopen regelmatig te dure reis- en annuleringsverzekeringen bij een vakantie en reisbureaumedewerkers bieden vaak de uitgebreidste dekking aan, terwijl een beperktere dekking ook een prima keus zou zijn geweest.

In het kader van dit onderzoek liet de Consumentenbond ‘mysteryshoppers’ langs honderd reisbureaus gaan om een zevendaagse reis naar Tunesië of een tiendaagse wintersportreis naar Oostenrijk te boeken. Bij ongeveer driekwart van de bezoeken werd een reis- en annuleringsverzekering aangeraden die behoorlijk prijzig was.

Duikplannen

Zo wordt voor de wintersportreis bij Globe in Maastricht een verzekering van € 165 geadviseerd, terwijl een kortlopende reisverzekering met voldoende dekking bij Ohra te krijgen is voor € 81.Ook oververzekeren komt voor: bij de Tunesië-reis werd in de helft van de gevallen een  extra module ‘gevaarlijke sporten’ toegevoegd wegens duikplannen, terwijl duiken al in de standaarddekking van de verzekeringen zat.

Vergelijken

De Consumentenbond adviseert consumenten daarom de tijd te nemen om verzekeraars met elkaar te vergelijken: “Een annuleringsverzekering moet binnen zeven tot veertien dagen na het boeken zijn gesloten, maar een reisverzekering kan tot een dag voor vertrek worden gesloten. Dat hoeft niet via het reisbureau”, aldus de Consumentenbond.