Wanneer iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Ondanks het verdriet, willen zij zorgvuldig en tegen redelijke kosten de uitvaart regelen. Onderzoeksbureau GfK toont aan dat 29% van de Nederlanders niet in staat is de uitvaart van een dierbare te betalen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft. Zo bekeken, lijkt de uitvaartverzekering noodzakelijk. Maar is dat ook zo?

De kosten van een uitvaart kunnen variëren. Een simpele uitvaart kost ongeveer € 5.000. Elke extra wens voor de overledene maakt de uitvaart duurder. De meeste begrafenissen of crematies gaan qua kosten richting de € 7.000 á € 10.000.

Nabestaanden niet met kosten opzadelen
Een uitvaartverzekering kan deze kosten dekken. Maar wie zich verdiept in de mening die veel mensen op internet geven, ziet het volgende veelvuldig terugkomen: ‘Nu ik leef, ga ik toch zeker niet betalen voor mijn dood?’

Wie geen uitvaartverzekering afsluit, heeft de volgende alternatieven:
1. Je spaart zelf geld zodat je nabestaanden van de erfenis de uitvaart kunnen betalen.
2. Je regelt niks en laat je nabestaanden invulling geven aan jouw uitvaart. Zij betalen dit ook.
3. Je regelt niks. Mochten er geen nabestaanden zijn of hebben nabestaanden onvoldoende geld om een uitvaart te betalen, dan regelt de gemeente dit. Nabestaanden hebben hierbij weinig of geen inspraak.
Zelf sparen voor uitvaart?

Zelf sparen en genoeg geld nalaten zodat de nabestaanden een uitvaart kunnen organiseren en betalen, klinkt als een goed alternatief. Maar je kunt worden getackeld door lage rentes en spaarbelastingen. Ook bestaat de kans op een misrekening. Het gespaarde bedrag is dan niet voldoende voor het regelen van de uitvaart.

Zelf regelen of niet?
Wil je een uitvaartverzekering afsluiten, dan heb je verschillende keuzes. Je kunt kiezen voor een natura uitvaartverzekering. De uitvaart wordt dan voor je geregeld door de uitvaartverzekeraar.
Een naturaverzekering bestaat uit een pakket met standaard diensten. Hoe duur een uitvaart over tientallen jaren ook is, die standaard diensten regelt en betaalt de uitvaartverzekeraar altijd. Daarnaast kun je nog een bedrag laten verzekeren dat je nabestaanden vrij kunnen besteden om de uitvaart persoonlijker te maken.

De natura-sommenverzekering
Je kunt ook kiezen voor een natura-sommenverzekering of kapitaalverzekering. In beide gevallen krijgen je nabstaanden een geldbedrag uitgekeerd. Heb je een natura-sommenverzekering, dan worden zij geacht het geld volledig uit te geven aan de uitvaart. Is er geld over, dan blijft dat in de pot van de verzekeraar. Daar tegenover staat dat je vaak kunt profiteren van inkoopvoordeel via de verzekeraar.
Geld terug met een kapitaal uitvaartverzekering
Heb je gekozen voor een kapitaal uitvaartverzekering en houden je nabestaanden geld over van het organiseren van de uitvaart? Dan mogen ze het overschot houden. Bij zowel de natura-sommenverzekering als de kapitaal uitvaartverzekering bestaat wel het risico dat nabestaanden moeten bijbetalen als het verzekerde bedrag te laag is voor de uitvaart.

Hoe het ook zei, 1 ding weten we zeker…., we weten alleen niet wanneer.  Veel mensen denken ik heb toch een overlijdensverzekering bij mijn hypotheek afgesloten, dit is juist alleen die uitkering gaat rechtstreeks naar de hypotheekverstrekker en wordt afgelost op de hypotheek. Kijk dus eens in je map hoe jij het hebt geregeld. Vragen, neem dan contact met ons op, we zijn je graag van dienst.